Dva miliona evra za uspostavljanje mreže podataka o računovodstvu na farmama

Bez autora
Oct 17 2011

Implementacija projekta “Uspostavljanje mreže podataka o računovodstvu na farmama u Republici Srbiji” (Establishment of the Serbian Farm Accountancy Data Network - FADN) u okviru IPA 2010 programskog ciklusa zvanično je počela 4. oktobra 2011. godine. Predviđeno je da projekat traje dve godine sa budžetom od dva miliona evra bespovratnih sredstava. Projekat se u potpunosti finansira iz sredstava EU. U prostorijama Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije smešten je ekspertski tim koji se sastoji od četiri eksperta iz Danske, Francuske i Slovenije. Ekspertski tim je već obišao brojne institucije koje će igrati važnu ulogu u implementacije projekta, a to su Institut za primenu nauke u poljoprivredi, Poljoprivredni fakultet Zemun i kancelarije savetodavnih službi, kao i individualna poljoprivredna gazdinstva koja će biti uključena u projekat. Kako je predviđeno, u prva tri meseca projektne aktivnosti će biti usmerene na sagledavanje svih aspekata bitnih za uvođenje FADN koncepta u Srbiji, a nakon toga će se pristupiti izradi nacionalnog plana.

Dva miliona evra za uspostavljanje mreže podataka o računovodstvu na farmama u SrbijiImplementacija projekta “Uspostavljanje mreže podataka o računovodstvu na farmama u Republici Srbiji” (Establishment of the Serbian Farm Accountancy Data Network - FADN) u okviru IPA 2010 programskog ciklusa zvanično je počela 4. oktobra 2011. godine.

Predviđeno je da projekat traje dve godine sa budžetom od dva miliona evra bespovratnih sredstava. Projekat se u potpunosti finansira iz sredstava EU.

U prostorijama Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije smešten je ekspertski tim koji se sastoji od četiri eksperta iz Danske, Francuske i Slovenije. Ekspertski tim je već obišao brojne institucije koje će igrati važnu ulogu u implementacije projekta, a to su Institut za primenu nauke u poljoprivredi, Poljoprivredni fakultet Zemun i kancelarije savetodavnih službi, kao i individualna poljoprivredna gazdinstva koja će biti uključena u projekat.

Kako je predviđeno, u prva tri meseca projektne aktivnosti će biti usmerene na sagledavanje svih aspekata bitnih za uvođenje FADN koncepta u Srbiji, a nakon toga će se pristupiti izradi nacionalnog plana.

Ciljevi ovog projekta su priprema nacionalnog plana za uvođenje FADN sistema u Republici Srbiji i realizacija pilot projeka, kako bi se testirala metodologija i uspostavile structure, usklađivanje domaćeg zakonodavstvoa sa zakonodavstvom EU u ovoj oblasti, institucionalna izgradnja kapaciteta u kontekstu edukacije i treninga odgovarajućih službenika i poljoprivrednih proizvođača kako bi mogli da primenjuju odgovarajuću metodologiju uzorkovanja, prikupljanja podataka, organizovanja i analiziranja dobijenih podataka i uspostavljanje odgovarajućeg IT sistema za obradu, smeštanje, analiziranje i čuvanje podataka.

Efikasno sprovođenje ovog projekta omogućiće potpunu primenu FADN koncepta u Republici Srbiji čime se ispunjava jedan od bitnijih preduslova za pristup EU, kada je reč o oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik